Plynatosť: Čo ju zapríčiňuje a kedy spozornieť?
- peterterlanda5
- Oct 1
- 3 minút čítania
Plynatosť patrí medzi najčastejšie ťažkosti, s ktorými pacienti navštevujú gastroenterológa. Hoci ide o veľmi bežný jav, ktorý zažíva každý z nás, niekedy môže byť plynatosť natoľko nepríjemná, že znižuje kvalitu života alebo dokonca signalizuje ochorenie tráviaceho traktu.

Tento článok sa zameria na to, prečo vlastne vznikajú črevné plyny, čo je ešte normálne, aké sú najčastejšie príčiny nadmernej plynatosti a kedy je vhodné obrátiť sa na lekára.
Ako vznikajú črevné plyny?
Črevné plyny sú prirodzeným výsledkom trávenia. Vznikajú dvomi hlavnými spôsobmi:
Prehltnutím vzduchu (aerofágia) – pri jedení, pití alebo rozprávaní sa do tráviaceho traktu dostáva malé množstvo vzduchu. Väčšina sa vylúči grganím, časť však prejde ďalej do čriev.
Kvasením a rozkladom potravy v črevách – baktérie v hrubom čreve štiepia nestrávené zvyšky potravy, pri čom sa uvoľňujú rôzne plyny, najmä: oxid uhličitý, vodík a metán.
Zloženie črevných plynov je u každého človeka iné, závisí od stravy, črevnej mikroflóry a zdravotného stavu.
Kedy je plynatosť ešte normálna?
Odborníci uvádzajú, že zdravý človek vylúči plyn 10 – 20-krát denne. Ak sa plynatosť objavuje v tejto miere a nie je sprevádzaná bolesťami či inými ťažkosťami, ide o prirodzený jav.
Za nadmernú plynatosť hovoríme vtedy, keď:
dochádza k častému nafukovaniu brucha,
plyny sú spojené s bolesťami alebo kŕčmi,
dochádza k narušeniu spoločenského a pracovného života pacienta,
pridružujú sa ďalšie príznaky (hnačky, zápchy, chudnutie, krv v stolici).
Najčastejšie príčiny nadmernej plynatosti
1. Strava
Jednou z hlavných príčin je nevhodná skladba jedálnička.
Strukoviny (fazuľa, šošovica, cícer) – obsahujú látky, ktoré sú pre črevné baktérie „pochúťkou“, no zároveň produkujú veľa plynov.
Kapustovitá zelenina (brokolica, kapusta, karfiol, kel) – okrem toho obsahuje sírne zlúčeniny, ktoré spôsobujú typický zápach.
Cibuľa, cesnak, pór – taktiež môžu vyvolať nadmernú plynatosť.
Sladidlá (sorbitol, xylitol, manitol) – nachádzajú sa v žuvačkách a „light“ potravinách, často spôsobujú nadúvanie.
Nadmerný príjem tukov – spomaľuje trávenie a podporuje kvasenie v črevách.
2. Zlé stravovacie návyky
rýchle jedenie a hltanie,
nedostatočné žuvanie potravy,
pitie sýtených nápojov,
prejedanie sa.
3. Poruchy trávenia
Laktózová intolerancia – neschopnosť stráviť mliečny cukor vedie k jeho kvaseniu a tvorbe plynov.
Celiakia – pri nesprávnom trávení lepku sa objavuje nadúvanie, hnačky a úbytok hmotnosti.
Syndróm dráždivého čreva (IBS) – plynatosť býva častým sprievodným príznakom.
Maldigescia a malabsorpcia – súhrnné označenie pre rôzne poruchy trávenia alebo vstrebávania živín.
4. Ochorenia tráviaceho traktu
chronické zápalové ochorenia čriev (Crohnova choroba, ulcerózna kolitída),
nádory hrubého čreva,
žlčníkové a pankreatické ochorenia.
Kedy vyhľadať gastroenterológa?
Plynatosť sama o sebe nemusí byť závažná, no existujú situácie, ktoré by mali pacienta viesť k vyhľadaniu odbornej pomoci:
dlhodobé alebo náhle zhoršenie plynatosti s bolesťami brucha,
hnačky alebo naopak pretrvávajúce zápchy,
neúmyselné chudnutie, strata chuti do jedla, únava,
prítomnosť krvi alebo hlienu v stolici,
nočné budenie pre bolesti alebo nutkanie na stolicu.
Tieto príznaky môžu signalizovať závažnejšie ochorenie a vyžadujú vyšetrenie gastroenterológom.
Ako zmierniť plynatosť – praktické rady
Úprava jedálnička – skúste postupne obmedziť potraviny, ktoré vám spôsobujú problémy. Vedenie potravinového denníka pomôže odhaliť spúšťače.
Jedzte pomaly a dôkladne žujte – zabránite nadmernému prehĺtaniu vzduchu.
Obmedzte sýtené nápoje a žuvačky – sú častým zdrojom plynov.
Pravidelný pohyb – podporuje činnosť čriev a odchod plynov.
Dostatočný pitný režim – najmä čistá voda a nesladené čaje.
Probiotiká – môžu pomôcť obnoviť zdravú črevnú mikroflóru.
Lieky na zmiernenie plynatosti – voľnopredajné prípravky (napr. simetikón) môžu dočasne pomôcť, avšak nenahrádzajú riešenie príčiny.
Low FODMAP diéta
V posledných rokoch sa ako účinný nástroj pri riešení plynatosti a nadúvania, najmä u pacientov so syndrómom dráždivého čreva, odporúča tzv. low FODMAP diéta. FODMAP je skratka pre skupinu ťažšie stráviteľných sacharidov (fermentovateľné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly), ktoré v črevách kvasia a produkujú plyny.
Low FODMAP diéta spočíva v dočasnom obmedzení potravín s vysokým obsahom týchto látok – napríklad niektorých druhov ovocia (jablká, hrušky), zeleniny (cibuľa, cesnak), strukovín, mliečnych výrobkov či sladidiel. Po úvodnej fáze vylúčenia sa potraviny postupne zaraďujú späť, aby sa zistilo, ktoré konkrétne vyvolávajú ťažkosti. Diétu je vhodné držať pod dohľadom odborníka, aby sa predišlo zbytočným nutričným nedostatkom.
Záver
Plynatosť je prirodzenou súčasťou fungovania tráviaceho systému. Vo väčšine prípadov ide o neškodný jav, ktorý možno ovplyvniť úpravou stravy a životného štýlu. Ak je však plynatosť nadmerná, sprevádzaná bolesťami alebo ďalšími varovnými príznakmi, je vhodné vyhľadať gastroenterológa – napríklad špecialistov v Dr. Gastro. Včasná diagnostika pomáha odhaliť prípadné ochorenie a predchádzať komplikáciám.


