top of page

Vláknina: kľúč k zdravému tráveniu

Vláknina je nestráviteľná zložka rastlinnej potravy. Hoci ju naše telo nedokáže priamo stráviť a vstrebať, zohráva kľúčovú úlohu pre správne fungovanie tráviaceho systému a má množstvo pozitívnych účinkov na celkové zdravie. 

vláknina

Čo je to vláknina? 

Vláknina je komplex sacharidov, ktoré tvoria štruktúru rastlinných buniek. Na rozdiel od iných sacharidov, ako sú cukry a škroby, sa v tenkom čreve neštiepi enzýmami a neabsorbuje sa do krvného obehu. Putuje až do hrubého čreva, kde ju čiastočne fermentujú črevné baktérie. 


Typy vlákniny 

Vlákninu delíme na dva základné typy: rozpustnú a nerozpustnú. Každý typ má svoje špecifické vlastnosti a účinky: 

  • Rozpustná vláknina: Vo vode sa rozpúšťa a vytvára gélovitú hmotu. Spomaľuje trávenie a vstrebávanie živín, čím pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a znižovať hladinu cholesterolu. Medzi zdroje rozpustnej vlákniny patria ovsené vločky, jablká, citrusové plody, strukoviny, mrkva a jačmeň. 

  • Nerozpustná vláknina: Vo vode sa nerozpúšťa a zväčšuje objem stolice, čím uľahčuje jej prechod črevom a predchádza zápche. Medzi zdroje nerozpustnej vlákniny patria celozrnné obilniny, otruby, orechy, semená, šupky ovocia a zeleniny. 


Účinky vlákniny na zdravie 

Vláknina má široké spektrum pozitívnych účinkov na ľudské zdravie: 

  • Podpora trávenia: Zväčšuje objem stolice, zmäkčuje ju a uľahčuje jej prechod črevom, čím predchádza zápche a hemoroidom. 

  • Regulácia hladiny cukru v krvi: Spomaľuje vstrebávanie cukrov z potravy, čím pomáha udržiavať stabilnú hladinu glukózy v krvi a znižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu. 

  • Znižovanie hladiny cholesterolu: Vláknina taktiež viaže cholesterol v tráviacom trakte, čím znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. 

  • Kontrola telesnej hmotnosti: Vláknina navodzuje pocit sýtosti, čím pomáha znižovať príjem kalórií a uľahčuje chudnutie alebo udržiavanie zdravej hmotnosti. 

  • Podpora imunitného systému: Črevná mikroflóra, ktorú vláknina vyživuje, zohráva dôležitú úlohu v imunitnom systéme. 


Vláknina a ochorenia tráviaceho traktu 

Vláknina zohráva dôležitú úlohu pri viacerých ochoreniach gastrointestinálneho traktu. Jej dostatočný príjem pomáha predchádzať zápche tým, že zvyšuje objem stolice a urýchľuje jej pasáž črevom. U pacientov s divertikulózou môže znižovať riziko vzniku zápalu (divertikulitídy) a komplikácií. Rovnako u pacientov s hemoroidmi vďaka vláknine mäkká stolica znižuje tlak na konečník a análny kanál. Pri syndróme dráždivého čreva (IBS), najmä pri forme so zápchou, môže rozpustná vláknina zmierniť symptómy ako nafukovanie a bolesti brucha. Okrem toho má vláknina pozitívny vplyv aj pri prevencii rakoviny hrubého čreva, keďže skracuje čas kontaktu škodlivých látok so sliznicou čreva a podporuje rast prospešných črevných baktérií.  


Zdroje vlákniny 

Vláknina sa nachádza výlučne v rastlinných potravinách. Medzi najbohatšie zdroje patria: 

  • Ovocie: Jablká, hrušky, banány, pomaranče, bobuľovité ovocie (maliny, čučoriedky, jahody). 

  • Zelenina: Mrkva, brokolica, karfiol, ružičkový kel, špenát, zemiaky so šupkou. 

  • Strukoviny: Fazuľa, šošovica, cícer, hrach. 

  • Celozrnné obilniny: Ovsené vločky, celozrnný chlieb, hnedá ryža, quinoa. 

  • Orechy a semená: Ľanové semienka, chia semienka, mandle, vlašské orechy. 


Odporúčaný denný príjem vlákniny 

Odporúčaný denný príjem vlákniny pre dospelého človeka je 25 až 30 gramov. Väčšina ľudí v západných krajinách však prijíma oveľa menej. Postupné zvyšovanie príjmu vlákniny je dôležité, aby sa predišlo nepríjemným tráviacim ťažkostiam, ako je nadúvanie a plynatosť. Na dosiahnutie denného príjmu 25–30 g vlákniny je potrebné zjesť aspoň 5 porcií zeleniny a 2–3 porcie ovocia denne. Jedno väčšie jablko alebo hruška obsahuje 4–6 g vlákniny, šálka varenej brokolice okolo 5 g a mrkva asi 3 g. Táto kombinácia môže pokryť približne 20 g vlákniny. Zvyšok je vhodné doplniť celozrnným pečivom, strukovinami (napr. 100 g varenej šošovice má 7–8 g) alebo orechmi. Kombináciou týchto potravín sa bežne dosiahne odporúčaná denná dávka. 


Možné vedľajšie účinky 

Pri náhlom zvýšení príjmu vlákniny sa môžu vyskytnúť prechodné tráviace ťažkosti, ako je nadúvanie, plynatosť alebo kŕče. Tieto ťažkosti zvyčajne ustúpia po niekoľkých dňoch, keď sa telo prispôsobí. Dôležité je tiež piť dostatok tekutín, aby vláknina mohla správne fungovať. Vláknina je vo všeobecnosti prospešná, no pri niektorých ochoreniach sa jej príjem dočasne obmedzuje alebo prísne individuálne prispôsobuje. Neodporúča sa najmä v týchto prípadoch: 

  • Akútny zápal čriev – napríklad pri aktívnej fáze Crohnovej choroby alebo ulceróznej kolitídy môže vláknina dráždiť sliznicu a zhoršiť príznaky. 

  • Pooperačné stavy na tráviacom trakte – po operáciách čriev alebo žalúdka môže byť dočasne nutná bezzvyšková diéta s minimom vlákniny. 

  • Stenózy a zúženia čriev (napr. pri Crohnovej chorobe) – vysoký príjem vlákniny môže zvýšiť riziko upchatia čreva. 

  • Akútna divertikulitída – počas akútneho zápalu sa vláknina obmedzuje; po odznení zápalu sa postupne opäť zaraďuje. 


Záver 

Vláknina je esenciálnou súčasťou zdravej výživy a zohráva kľúčovú úlohu pre správne fungovanie tráviaceho systému a celkové zdravie. Zvýšením príjmu vlákniny prostredníctvom pestrej stravy bohatej na ovocie, zeleninu, strukoviny a celozrnné obilniny môžeme výrazne prispieť k prevencii mnohých ochorení a zlepšiť kvalitu nášho života. Nezabúdajte na postupnosť pri zvyšovaní príjmu vlákniny a dostatočný pitný režim. V prípade akýchkoľvek pretrvávajúcich ťažkostí alebo otázok neurobíte chybu, ak sa obrátite na špecialistov z Dr. Gastro

 
 

© 2025 by Dr. GASTRO

bottom of page