Strava po kolonoskopii: obnovte si trávenie správnym jedálničkom
- peterterlanda5
- Nov 15, 2024
- Čítanie: 2
Updated: Feb 11
Strava po kolonoskopii by mala byť vo všeobecnosti aspoň 1-2 dni ľahká, nedráždivá. Diétne odporúčania po výkone závisia aj od toho, či lekár počas výkonu odstraňoval polyp alebo vykonával nejaký iný výkon, ktorý sa spája s rizikom oneskoreného krvácania.

Rehydratácia po zákroku
Bezprostredne po kolonoskopii je dôležité najprv rehydratovať telo. Počas prípravy na zákrok ste totižto organizmus pripravili o určité množstvo tekutín a elektrolytov. V pitnom režime uprednostnite vodu, slabý čaj, jablkový alebo brusnicový džús, vývary. Keďže ste niekoľko dní strácali minerály, organizmus si bude žiadať aj elektrolytové nápoje. Vyhnite sa sýteným minerálkam a sladeným nápojom s bublinkami, riskovali by ste nadúvanie.
Začnite ľahkou stravou
Strava po kolonoskopii by mala obsahovať skôr nízkotučné potraviny s menším obsahom vlákniny. Uvarte si ryžu, zemiakovú kašu alebo zeleninu bez šupiek, či kuracie mäso bez kože.
Po kolonoskopii je vhodné zavádzať vlákninu do stravy postupne, aby sa predišlo podráždeniu tráviaceho traktu. Počas kolonoskopie sa črevo vyprázdni a môže byť citlivé, takže prudké zvýšenie vlákniny by mohlo spôsobiť nadúvanie, kŕče alebo hnačku.
Ďalšie potraviny, na ktoré si treba dať pozor
Mastné jedlá – vyhnite sa tučným a ťažkým jedlám ako sú vyprážaný syr, rezne, hranolky, placky. Tieto potraviny by vám spôsobili tráviace ťažkosti.
Pikantné jedlá – bezprostredne po kolonoskopii sú vaše črevá citlivejšie aj na koreniny a dochucovadlá. Vydržte načas bez nich.
Mliečne výrobky – niektorí ľudia môžu byť po kolonoskopii citliví na mliečne výrobky. S mliekom, syrmi, jogurtmi či zmrzlinou teda radšej opatrne.
Alkoholové, a sýtené nápoje – dráždia, spôsobujú nafukovanie a plynatosť.
Strava po kolonoskopii sumár
Riaďte sa podľa odporúčaní z vyšetrenia – ak lekár realizoval polypektómiu alebo iný invazívnejší výkon, je dôležité dodržiavať diétne odporúčania, ktoré vám určil
Zo začiatku stavte v jedálničku na overenú klasiku ako biele pečivo, ryža, vývary.
Množstvo vlákniny zvyšujte postupne a sledujte pri tom reakciu tela.
Obzvlášť pozor si dajte na strukoviny, kapustu a karfiol, ktoré nafukujú.
Obmedzte vyprážané a korenisté jedlá, mäso s vysokým obsahom tuku a syr.
Nezabúdajte pomedzi jedlá piť dostatok vody.
Máte ďalšie otázky ohľadom kolonoskopie? Pýtajte sa odborníkov. Komunikácia medzi pacientom a lekárom je kľúčová k dosiahnutiu priaznivého výsledku. V Dr. Gastro máme priestor na to dôkladne sa vám venovať pred i po vyšetrení. Objednajte sa k nám na konzultáciu.